Äta mat npf-style

Jag och en vän var ut och åt på resturang för två dagar sen. En ganska fin resturang. Vi blev placerade vid ett fönster och satt under några minuter helt själva. Inga andra människor satt bredvid. Det var så skönt. Sen kom naturligtvis fler middagsgäster och restaurangen fylldes ganska snabbt på. Precis som det är när man går ut och äter.
Jag plockade fram min smartphone och min vän tog fram sin läsplatta och hörlurar. När kyparen kom så beställde vi. Jag vill ju aldrig äta någonting så som det står presenterat på menyn så jag beställde en egen variant av hamburgaren och istället för strips valde jag ett tillbehör från en annan maträtt. Och självklart var det inga problem. Min vän satte lurarna på huvudet och startade läsplattan och jag vilade sinnena i min telefon. Lite då och då under middagen tittade vi upp på varandra och kommenterade någonting vi just läst eller tittat på. Vi småpratade lite, gapskrattade, åt och drack. Vi hade supertrevligt tillsammans! Vi åt på resturang npf-style.

För oss betyder mobilen/plattan en paus och avskärmning från en väldigt intrycksrik och ibland intrycksbombarderande miljö. Vi vilar när vi ”stirrar ner i de där förbannade telefonerna”.
Utan läsplattan hade resturangbesöket knappast varit möjligt för min vän som är väldigt intryckskänslig (hen hör allt och ser allt samtidigt, vilket gör att hen väldigt snabbt blir trött och helt överstimulerad).

Visst hade vi kunnat äta middag hemma hos någon av oss istället eller var och en för sig själv. Men vi ville faktiskt gå ut tillsammans och äta tillsammans. Ni vet, äta och dricka gott, slippa disken, lyxa till det. Precis som så många andra som går ut och äter. Jag kan inte se några problem med det faktiskt. Fast jag vet att många tyvärr gör det. Det är tydligen väldigt provocerande att äta utan att titta varandra i ögonen och samtala (på traditionellt vis).

Men jag skriver inga långa debattartiklar om folks mönsterhysteriska kläder, starkt luktande parfymer, smack-ätande, högljudda prat som tecken på dålig uppfostran eller nåt i stil om att samhället förfaller. Så snälla skriv inte detsamma om oss som äter med våra telefoner/läsplattor. Jag och min vän har hittat fungerande strategier för att trivas när vi går ut och äter. Våra strategier går inte ut över någon annan och de går heller inte ut på att prata illa om någon, titta snett på någon eller tycka sämre om någon. Jag föreslår att om någon blir provocerad av att se oss där ätandes med ögonen i en läsplatta, så kan hen jobba med sig själv istället för att skuldbelägga oss. Vi är inte problemet.

Och om man vänder på det. Middag med telefon/läsplatta är ju egentligen detsamma som att äta middag framför tvn. Säkerligen något som de flesta har gjort när man helt enkelt har varit för trött för det sociala samspelet som av någon anledning är påtvingat så fort man ska stoppa en gaffel i munnen.

Bäst är det om alla får äta sin mat som man själv vill.

2 Kommentarer
  • Åsa Moberg

    9 juli, 2016 at 13:28 Svara

    Så enormt hög igenkänningsfaktor ? Underbart formulerat som alltid! ???

  • Magdalena Nadelius

    9 juli, 2016 at 17:53 Svara

    Underbart! ?❤️

Lägg till en kommentar