Man tager vad man haver

Fördelen med att vara kreativ är att man alltid kan göra på SITT sätt.

Jag har varit på jakt efter tavlor till vårt hem som duger i jag-vet-inte-hur-länge-nu. Man vill ju inte ha något som alla andra har. Nä, det har aldrig riktigt varit min grej. 

Helst av allt så hade jag hoppats fynda något på second hand eller loppis bara för att vara lite sådär extra unik. Men det man hittar där i konstform är oftast något som hängt i Ullas vardagsrum i flera generationers evighet. De där tavlorna som ingen av barnbarnen var intresserade av när dödsboet lottades ut. Näe, varför ska det vara så svårt att hitta något som är lagom modernt, inte från IKEA och alldeles, alldeles underbart? Och lägg där till att det även ska passa vårt hem och inredning?  Näpp, jag tror inte det. Nästintill helt omöjligt om jag får säga det själv.

– Men måla en egen tavla då! sa mamma till mig. Du som är så kreativ!

Jaha, men hur då? Jag har ju inte målat på evigheter. Sist var när jag gick på högstadiet. Och det är ju mer än 15 år sen! (Herre min skapare vad länge sen…) 

Ångesten över hur gammal jag har blivit gjorde att jag snabbt släppte mammas idé. Men en eftermiddag så var jag inne i butiken Inn & Finn. Där finns en massa billigt krimskrams vilket är helt underbart för någon som älskar att impulsshoppa. Jag brukar alltid ta en snabb sväng i den butiken bara för att titta om man hittade något av intresse.

Plötsligt så befann jag mig vid den ”kreativa avdelningen”. Där fanns allt från bag in box-lådor förklädda till böcker (väldigt kreativt tänkte jag), partyhattar med tiaror och där längst inne på den dammiga hyllan stod penslar, akrylfärg och målardukar. Är det någon som vill säga mig något, liksom. Jag dammade av en målarduk och vände på den för att hitta prislappen: ynka 25 kronor. Det var taget!

Väl hemma efter att ha nattat min 10-månaders dotter så tog jag fram allt som jag hade fyndat på Inn & Finn. Jag rev bort plasten med en smula aggressivitet och väldigt lite tålamod, slängde ut penslarna på bordet och radade upp dom väldigt prydligt, en efter en i storleksordning (som sig bör med kombon adhd/asperger). Och där låg allt i över en vecka. 

Men så kom en dag då min rastlöshet var som värst. Ni som är småbarnsföräldrar med adhd kanske känner igen den känslan? Den när man precis har fått sitt barn att sova och alla idéer som man har varit tvungen att låta marinera i huvudet (för att man inte har kunnat impulshandla med en busig bebis som äter blomjord)  bara hoppar fram på en gång.

Jag studsade ivrigt upp och ställde mig med händerna på höfterna och stirrade med en uppskruvad men tom blick på den blanka duken. Men, vad skulle jag måla då?

Hm, jag älskar ju Vallmo, tänkte jag. Ok, jag kanske är lite smått besatt i den blomman, men det är ju en sån unik, vacker och skör blomma. Och så min älsklingsfärg förstås: röd.

Jag har tänkt klart! Vallmo får det bli! Jag letade upp en youtube film om hur man målar med akryl, eftersom att jag aldrig gjort det förut. Och så hittade jag filmen: How to paint Poppy flowers with Akrylic.

Yes! Jag klickade på play-symbolen och en tysk berättarröst börjar prata om redskapen: Palettenmesser Arbeit als alternative zu einem Pinsel zu verschmieren die Farbe in größeren Mengen als einem Pinsel ermöglicht. 

Eller, för er som inte kommer ihåg skoltyskan: Palettkniven fungerar som alternativ till en målarpensel för att smeta på färg i större mängder än vad en pensel medger.

Shit, behöver jag en palettkniv? Ja, det är klart, tänker aspergaren i mig. Jag flyger upp! Dopaminet flödar medan jag rotar igenom verktygslådan och alla kökslådorna. Medan den tyska kvinnan fortsatte att mala på om hur man jobbar med palettkniven för att blanda färger på bästa sätt så river jag runt i den där kökslådan där man har allt som inte går att kategorisera. Något måste jag ju hitta som påminner om en palettkniv. Aha, tårtspaden! Och så var jag igång. 

Två timmar senare: Tadaaa! Och då måste jag flika in att allt är gjort med en tårtspade! IMG_3865

1Kommentera
  • Mickan

    12 mars, 2016 at 19:21 Svara

    Vilken fantastisk tavla!!! Nu blev jag inspirerad att måla! 😀

Lägg till en kommentar