Nya skrämmande studier kopplar adhd med livslånga hinder.

”Lägre utbildning, depression, missbruk och arbetslöshet. Allt detta är vanligare bland personer med adhd, visar en ny studie. Men tidiga insatser kan förebygga problemen.”

 

Plötsligt står vi där utan att förstå hur allt gått så snett? Man såg inte varnings-signalerna utan bara körde på och sick-sackade sig fram och förbi alla rastplatser för att komma till punkt B. Vi är alla medvetna om att samhället går fortare fram. Mer stress och mindre utrymme för återhämtning. Det är som att timmarna inte längre räcker till. Man hinner knappt tugga klart innan man måste vidare till nästa möte. Man kissar snabbt och slarvar med handtvättningen för att jogga vidare till nästa utmaning. Nästa belöning. Nästa bekräftelse.

 

Vi med adhd har ofta ett grymt fokus, driv, superkraft. Ja, vi kan kalla det för vad som helst. Men en sak är säker. Vi måste stanna upp och känna efter hur vi mår på de där rastplatserna som vi snabbt svischar förbi. Och tillslut så inser vi att vår enda utväg – för att kunna hoppa av den där karusellen – är en sjukskrivning. Och jag är absolut inte någon som ska peka eller tala om för er hur ni ska göra. Jag behöver påminna mig själv om det lika mycket jag. Om inte mer. Speciellt nu när jag numera jobbar på en skola med barn som man vill vara en bra förebild för.

 

”Fokusera på ditt.” Brukar jag säga till ett barn på skolan. Vi kan kalla henne för Maja.  ”Du behöver inte ansvara för alla andra”, eller ”Huvudsaken är att du känner dig nöjd.” Men hon kommer ju aldrig att känna sig nöjd om hon alltid ska jämföra sig själv med alla andra barn i klassen, som barn gör. De som förstår alla instruktioner och räcker upp handen. Eller de som orkar vara med på den där stökiga musik-lektionen. Vi säger så mycket till våra barn men glömmer bort det i våra handlingar. Man kör bara på.

 

Man tar på sig lite för mycket, för att bevisa för någon eller för en själv. Eller bara för att det är kul. Vi läser lite jobb-mail här, tar in lite för mycket onödig information där. Tar den där kursen när vi känner oss lite uttråkade där. Och så pang! Så är kalendern fullsmockad, minnet på din IPhone alltid slut – eftersom att du laddat ner för många mindfullnessappar- , du har mardrömmar om mail-plinget och får panik av att sitta still för länge.

 
I nya studier finns tydliga bevis som visar hur vi slarvar med våra liv. Det är därför det är så viktigt att vi pratar om det. Och det är därför det är viktigt att få låta sitt barn gå en utredning om man känner sig osäker. För det kan gynna henne i längden. Det är nämligen inte rättvist. Maja ska ha samma möjligheter och rättigheter till utbildning. Hon ska ha samma rättigheter gällande allt i hennes framtid som körkort, arbetsliv, fritid och relationer. Maja är lika mycket värd.

adhd_girl

Därför måste vi börja i tid, innan Maja blir utbränd. Det behövs förebyggande insatser i tillexempel förskola, skola, på fritids och arbetsplatser. Men även en öppen dialog om psykisk ohälsa. Innan det är försent. Innan man tar till sig bedövande självmedicinering eller andra destruktiva vägar för att underlätta kaoset i huvudet. För att orka med den där karusellen.
Vi måste agera nu.

 

Läs artikeln om de nya studierna här:

http://www.etc.se/nyheter/ny-studie-kopplar-adhd-till-livslanga-hinder

 

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar