Posten och jag. Tillsammans i harmoni.

Posten. Den slutar aldrig komma. Den är asjobbig.

Det kommer ny post varje dag som man måste ta in, öppna, läsa, fatta vad man läser, avgöra om man kan slänga eller spara brevet. Och om brevet ska sparas är det ju extra bra om man förvarar det på en och samma plats som all annan post man valt att spara. Dessutom behöver man komma ihåg att betala de räkninar som kommer, skriva in datum i kalendern om man fått en kallelse osv osv. Det är så många steg i posthanteringsprocessen att jag blir trött bara av att tänka på det. Men här hemma har vi har faktiskt hittat en system som fungerar. Det i sig borde vara värt ett nobelpris kan jag tycka.

Så här gör vi:

ingen-reklam-tack

1. För att curla dig själv ska du sätta upp en ”ingen reklam”skylt på din brevlåda eller brevinkast för att slippa ta hand om all reklam som annars dräller in.

2. Töm brevlådan/facket helst varje dag. Detta är MIN UPPGIFT. Dvs inga fumliga mellanhänder så att systemet spricker.

3. Bläddra igenom posthögen och sortera direkt ut skräp som kastas direkt.

4. Öppna nu all annan post och sortera igen ut vad som kan kastas och kasta direkt. Om du har fått några kallelser fotas dessa med mobilen. Det smarta med det är att då har du adress, tid, plats och telefonnummer, alltså all information från kallelsen, samlad i mobilen. För om kallelsen kommer bort så har du en backup i mobilen.  Nästa steg är att du i kalenderappen genast skriver in ”mötet” och ställer dubbla påminnelser.

5. All post som ska sparas läggs utan några undantag i ”brevkorgen”. Brevkorgen är en korg som står på en liten avställningsyta som finns nästan direkt när man kommer in genom ytterdörren. Den är lättillgänglig. Det behöver ju inte vara en korg, det kan lika gärna vara en återanvänd plastkasse som händer på en krok eller en burk. Huvudsaken är att posten samlas på ett och samma ställe.

brevkorgen

Repetera varje dag!

När det är dags att betala räkningarna går du till brevkorgen och där ligger allt samlat och bara väntar. Så himla skönt för du slipper springa runt och leta efter räkningar och riskera inkassokrav. Du minskar din stress, ångest och oro.

När en räkning är betald river jag ett jack i avin, som ett kom-ihåg för mig själv att den räkningen är betald. Alla betalda räkningar läggs på varandra och rullas ihop med en gummisnodd runtom och märkes med månad, tex januari/februari eller mars/april. Sen läggs rullen i en annan låda för sparade räkningsrullar (det kan vara bra att spara sina avier ett tag har jag hört på ”plånboken” i p1. Jag ifrågasätter inte utan bara gör).

rakningsrullar

Idag är det den 27:e oktober. Räkningarna ska vara betalda helst igår va? Här hemma är det hur som helst fortfarande inte gjort (siktar på ikväll). Men jag vet att när det väl är dags att ta sig an denna bergsbestigning så blir jag alltid lika glad över mitt fungerande system. Jag blir nämligen arg och trött ändå av att betala räkningar och grubbla på allt som tillkommer och då behöver jag inte ytterligare irritationsmoment av att springa runt och leta och undra vart sjutton all post har tagit vägen. För då skulle min ork inte räcka till själva uppgiften att faktiskt betala räkningarna.

Så, det här var mina tips. Kanske och hoppas så har jag kunnat bidra med några fungerade strategier för någon av er.  Jag skulle gärna höra hur ni andra gör för att överleva er post.

 

1Kommentera
 • Lennart

  31 oktober, 2016 at 12:58 Svara

  Hej,
  Upplever också samma problem, men e-faktura på det mesta underlättar mycket. Får då aviseringar för nytillkomna e-fakturor i mobilen, loggar in med mobilt bankid och signerar = Klart.
  Vänligen
  Lennart

Lägg till en kommentar