Idag svämmar jag över

Idag skulle jag behöva ha på mig en flytväst hela dagen. För idag fullkomligt drunknar jag i mina känslor.

Allt går in. Rakt genom skinnet in i hjärtat och ned i magen och sen liksom ut i hela blodomloppet. Hela jag blir känslan. Jag svämmar över och drunknar lite om varannat.

Vanliga, lite mer hårdhudade dagar är min hypersensitivitet en av mina bästa egenskaper. Min styrka. Då läser jag av, tolkar, analyserar ser och förstår min omgivning helt intuitivt på en nivå som de flesta andra personer inte är i närheten av. Men när jag är trött (tröttare än vanligt det vill säga) vänds tyvärr min styrka till min svaghet. Med svaghet menar jag för det här sättet att fungera tar mer energi från mig än vad det ger mig sådana här dagar.

Med många liknande dagar i bagaget vet jag nu att jag bara behöver låta dagen gå. Ta slut. Hoppas på sömn i natt och att få vakna med lite tjockare hud imorgon. Jag vet av erfarenhet att jag behöver vara lågaffektiv mot mig själv idag. Jag behöver säga högt till mig själv flera gånger att ”idag är alla känslor uppförstorade”, ”försök ta det lite lugnt idag och fatta inga stora beslut under dagen” och ” jag är trött. Det är vad det här handlar om”.

Ett annat sätt att ta hand om mig själv idag är att varken lyssna på musik i moll eller titta på film som kan späda på känslorna ytterligare. Jag kommer heller inte läsa eller titta på några nyheter pga för mycket starka känslor inblandade. Jag måste aktivt skydda mig själv. Jag försöker också att inte just idag tänka på de saker i vardagen som svåra och jobbiga. För idag finns ju inga gränser för hur svårt eller jobbigt någonting kan vara.

 

Så nu går jag ut en stund. Ut i naturen.

 

 

1Kommentera
 • Karin

  7 februari, 2017 at 11:59 Svara

  Hej!

  Såg denna posten och fick lite igenkänningsfaktor på det du beskriver om din hypersensitivitet som vanligtvis är din styrka. Alltså jag har inte AHDH, lite andra grejjor dock, och jag måste säga att min hypersensitivitet egentligen i praktiken inte gynnar mig särskilt mycket: jag känner av andras sinnesstämning på millisekunder, jag har alltid ett behov av att skapa god stämning i en grupp – tar på mig det ansvaret, har jag en sur/otrevlig kollega så kan jag liksom inte släppa det, utan det går verkligen in i mig och tar över mycket av mitt fokus och mående. Sen är jag supersocial, kan få vem som helst att prata och må bra, och får ofta höra att jag har huvet på skaft. MEN…i vardagen så är det hypersensetiva inte en fördel…för vardagen i Sverige är till för känslomässiga robotar…inte chilla, bara gå på i 190! Jobba! Sova för lite. Inte ta åt sig! Jobba vidare! Stressa!
  Jag hade gärna haft ett tjockare filter.
  På vilket sätt gynnar det dig menar du? Vore så intressant att höra. Kanske jag kan få lite tips på ngt sätt 🙂

Lägg till en kommentar