Kontrollbehov eller riskanalytiker

Jag står just nu och stryker en skjorta jag ska ha på mig ikväll när jag ska iväg och lyssna på en föreläsning. Precis som alltid när jag ska delta i en stor aktivitet (här ska jag i och för sig bara lyssna men det spelar ingen roll – jag ska vara där och i mitt huvud är jag i centrum) så dagdrömmer jag om hur hela föreläsningen kommer bli. I dagdrömmen handlar det mest om alla frågor jag ska ställa och hur jag och föreläsaren diskuterar men att vi inte förstår varandra. Jag försöker komma på olika sätt att förklara hur jag menar och jag tänker på hur hela publiken tittar på mig och hur jag gör för att avleda uppmärksamheten. 

 

Då – INSIKT! Det här är ju en strategi! En styrka! Jag är lite nervös eftersom jag ska befinna mig i en ny situation som jag inte har någon som helst kontroll över. Och här står jag nu och försöker regissera kvällen i minsta detalj och går igenom flera olika situationer för att på så sätt har jag redan upplevt dem och då är de längre inte helt nya för mig (nytt= inte så kul för mig). Så här gör jag jämt men jag har aldrig stannat upp och undrat varför.

lego 1

Jag blir så glad varje gång jag lyckas tänka färdigt tankar om mig själv för jag är inte så bra på just självreflektioner!

När man fungerar på det här sättet finns det människorna i ens omgivning som kanske menar att man alltid håller på att oroar sig i onödan. Eller så kanske man får höra att man har kontrollbehov. Men låt oss istället vända på det och se på situationen från en annan vinkel (som en vänlig själ berättade för mig) :”Mental träning -används av varenda elitidrottare,  att se loppet och förloppet; ) ” Så från och med nu slutar vi tänka på oss själva som oroliga eller negativt inställda. Se på det så här istället. Våra hjärnor processar i snabb hastighet och kalkylerar för många olika tänkbara situationer som kan inträffa. Hej och välkommen #SUPERSKILL!

Så BAM och BOOM på den! Från och med nu är vi alla ältande, nojiga förberedelsetyper istället mentala elitidrottare och alla ryms på första platsen!

lego 3

LEGO 5

Och en sista sak hörni. Vilka är det som alltid har plåster, kan förutse vilka situationer /projekt som inte kommer fungera, extra kläder, koll på tåg/buss-tider, chokladbit i väskan osv osv? Jo, det är ju vi! Definitivt inte de som bara rusar ut genom dörren (de har andra #superskills men det tar vi en annan text).

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar