Lågaffektivt bemötande trendar i skolorna

Special nest skriver så här i deras artikel ”Lugnt bemötande minskar konflikter”:

 

”Genom att ta till de metoderna för lågaffektivt bemötande minskar man sannolikheten för att smitta någon med sina egna affekter. Men den som kan teknikerna undviker också att själv hamna i affekt, vilket kan bryta en negativ spiral.

– Det är faktiskt så att om du tar ett steg baklänges från en konflikt har du lättare att reglera dina egna affekter också. Det gör att du inte hänger med i en konfliktuppbyggnad, säger Bo Hejlskov Elvén.”

 

Jag jobbar på en grundskola. Och där är konflikter vardagsmat. Till en början kände jag mig osäker på hur jag skulle hantera konflikter men de andra pedagogerna inspirerade mig enormt mycket. Sen är jag även sjukt intresserad av den typen av pedagogik och går en kurs i Non Violent Communication, NVC, som går hand i hand med lågaffektivt bemötande.

Varje dag möts pedagoger och elever på vår skola med olika viljor och personligheter som ska komma överens. Det är inte så konstigt att det uppstår missförstånd eller irritation, (som det säkert gör på alla skolor i vårt avlånga land). Och alla väljer ju att hantera situationen på sitt sätt. Man kan ha bra dagar då lugnet segrar och allt flyter på. Men så kommer de dagarna då man kanske är trött efter en dålig nattsömn eller irriterad över något privat. Då kanske inte det där lugnet alltid segrar och istället överreagerar man och tänder till på alla cylindrar. För det är inte alltid så enkelt att bita ihop och acceptera att bli kallad för både det ena och andra. Vi är mänskliga och vi blir arga ibland. Även om det inte passar sig. Därför blir jag så glad när jag läser på alla forum och i media om den här nya trenden om lågaffektivt bemötande. För jag vet innerst inne att den fungerar.

 

Jag kan bara utgå från mina egna upplevelser och erfarenheter men jag känner också igen mig själv i många av de barn som jag möter varje dag. Om jag exempelvis vet att jag har handlat fel och kanske slängt ur mig något dumt av trötthet eller stress så är det inte någon idé att ifrågasätta mig eller att börja skrika åt mig. För då låser jag mig och sätter upp min vägg av självförsvar. Jag vill absolut inte prata med någon för än jag känner mig lugn och har hunnit reflektera vad som nyss hände. Jag skäms och vet att det var dumt, men när alla känslor bara tar över så är det vara svårt att styra inifrån vad som kommer ut. Och då kan det bli skrik, ignorans eller flykt. Jag har ofta i vuxen ålder känt mig så fjantig i vissa situationer men så fort jag har fått lugna ner mig och förstått varför jag reagerade som jag gjorde så kan jag komma tillbaka och be om ursäkt. Och även förklara varför jag ”tände till”. I mitt liv har jag ofta jag känt mig missförstådd och enligt min analys har det väldigt ofta handlat om otydlig kommunikation eller affektsmitta som Bo pratar mycket om.

Min familj känner mig mycket bättre idag och de dömer mig inte lika snabbt längre. Men det som är viktigast är ändå att JAG känner mig själv mycket bättre idag. Jag har lärt mig att känna och lyssna på mina känslor och tänka på andningen. Att tänka positivt hjälper också, (med det krävs övning). Och framförallt inte glömma bort att äta, (mycket viktigt). Sen tror jag att en stor del av vårt slarviga sätt att kommunicera på idag handlar om tid. Och stress. Att vi inte hinner helt enkelt.

Och är man stressad så smittar det av sig. Och det blir fel. På torsdag ska vi pedagoger på skolan ha en fortbildning i lågaffektivt bemötande. Jag är supertaggad och vill bara suga in all kunskap som finns eftersom att gillar tänket så mycket. Jag kommer skriva mer om dagen i nästa inlägg.

 

 

Fem tips från boken ”Bråkiga barn” av psykologen Bo Hejlskov Elvén – om hur man bemöter ett barn med problemskapande beteende:

Man måste förhålla sig till att barnet gör sitt bästa. Det är kärnan och det måste man förstå.

Det är upp till den vuxne att få det att fungera. Det är ett vuxenansvar.

Sedan behöver du en metod. Det räcker inte att gapa och skrika. Det kommer inte att fungera. Du måste tänka om.

Sedan måste det vi förväntar oss av barnet göras begripligt. Är du lugn så är barnet lugnt.

 

 

Läs mer om lågaffektivt bemötande i Special Nest artikel:

 

http://www.specialnest.se/metoder/lugnt-bemotande-minskar-konflikter

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar