En tolkning om balansen mellan hjärna och hjärta?

Kan det vara så att vi har tappat tron på oss själva? Att många av oss söker efter lösningar som är lika snabba och effektiva som vårt nuvarande samhälle? Hänger vår hjärna egentligen med i evolutionen?

 

Den tekniska utvecklingen har gått oerhört snabbt, men vår hjärna ser faktiskt likadan ut idag som den gjorde för 40 000 år sedan. Så egentligen är det inte så konstigt att vi oftare blir stressade, utbrända och sjukskrivna. Som jag ser det så leder denna psykiska press och ohälsa till att vi förlorar kontakten med våra behov. Och med behov så menar jag: rätt mängd sömn, rörelse, rätt kost och tillräckligt med vila för återhämtning och reflektion. Men vi har ju även andra behov som driver oss genom livet. De behoven reflekterar vad vi vill göra med våra liv och när de är i balans så blir vi tillfredsställda och lyckliga. Då finner vi meningen med livet.

Grundbehov är ganska självklara men det händer ändå ibland att jag prioriterar bort vissa. Några exempel på grundbehov kan vara mat, energi, värme, törst, välmående, sömn, trygghet, kärlek, vila, vänskap, lycka eller gemenskap. Våra behov ser olika ut beroende på hur våra liv ser ut och vilka som är viktigast för just dig vet bara du. 
För att tydliggöra så kan jag berätta några av mina behov. De jag har just nu i livet är bland annat behovet av kreativitet, intimitet, harmoni, mening, acceptans, respekt, samarbete, närvaro, kunskap, inspiration och glädje.

 

Och genom att identifiera mina behov har jag förstått att jag ofta lägger mitt fokus på mycket onödigt som i slutändan inte kommer att tillfredsställa mig. Det här med behov är heller inget som jag hämtat från tomma intet utan det är en del av någon som kallas för NVC- Nonviolent Communication. Just nu går jag på en kurs om just NVC via Attention riks som jag starkt kan rekommendera. Speciellt om du har behovet av att lära känna dig själv mer men även hitta bra verktyg för lättare kommunikation med din omgivning. Genom denna fantastiska kurs har jag lärt mig att hantera språket med medkänsla, förtydliga min egen kommunikation samt tyda andras underliggande behov genom sitt sätt att kommunicera.

 

Jag tror verkligen på det. Jag vet iallafall att det funkar för mig. Och när jag har lyckats hitta tillbaka till mina grundbehov och de innersta behoven så har detta lett till en större förståelse. En förståelse som uppenbarar sig hur jag på egen hand aktivt kan förändra och anpassa mitt liv. Finna balansen mellan min hjärna och mitt hjärtas vilket bidrar till större stimulans i mitt liv. 

 

Men hur kan jag leva i balans när det finns så mycket som jag inte kan påverka?

 

Yttre påverkan kan såklart bidra till att vi hamnar i obalans. Jag har faktiskt kommit på att jag undermedvetet försökt skapa min balans genom att försöka förändra på andras beteenden i min omgivning, så att det matchar mina behov. Och då kan det misstolkas och krocka lite. Vi kan tänka såhär att den som behöver ordning och reda kanske blir missförstådd som petig om man inte delar samma behov. Och den som är i behov av kreativitet och inspiration kanske uppfattas som slarvig och frånvarande.

 Jag kan lätt tappa bort min intuition och min förmåga att tro på min kraft när jag konstant blir matad med information från världens alla hörn. Gör si, gör så. Ät si, ät så. All media har en enorm kraft som skrämmer upp, oroar och skapar onödiga negativa tankar om oss själva och alla andra människor på denna jord. Och jag tror att detta bidrar till att vi hamnar i en ond spiral av negativitet som nästintill blir omöjlig att stoppa. Om vi inte aktivt börjar förändra hur vi tänker. Som jag ser det så behöver vi börja tro på våra egna möjligheter igen. Våra fantastiska unika egenskaper och färdigheter. Jag har en tom och sorgsen känsla inom mig att många av oss sågar sig själva alltför snabbt. Vi hinner knappt blinka innan vi tvekar och dömer oss själva. Men värst av allt enligt mig själv är när vi jämför oss med varandra, till exempel på sociala medier. (Det finns en bok som heter ”Konsten att leva ett miserabelt liv” som tar upp det här med att jämföra oss själva med andra för jämnan.)

Skulle jag rikta om mitt fokus på mig själv istället och hur jag tänker om mig själv så kan jag förändra både mig själv och världen. För min intuition säger att våra tankar har större kraft än vad vi tror. 

Ja, det finns mycket intressanta teorier om hur du på egen hand kan förändra mycket i ditt liv. Det som funkar för mig, som hjälper mig att sakta vända denna spinnande negativa kraftfält (förutom NVC) är meditation, rätt kost, träning och feng shui. Genom det har jag kunnat hela mig själv och skapa mitt eget liv efter mina behov och önskningar. För det går att ta kontrollen och förändra sitt eget liv, men det behöver börja i ditt hjärta. För oavsett vad jag tycker -och hur övertygande jag än må vara i mina råd- så är det i slutändan ditt beslut. Att hitta sin väg genom alla livets hinder.


För det börjar med hur du tänker. Tänk om du hade den dragningskraften att på egen hand påverka hur ditt liv kommer att se ut. 

Tänk efter, vad hade du gjort då? Hur skulle dina dagar se ut om du fick bestämma? Vad är dina innersta drömmar?

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar