Träffsäkert om vuxna med adhd

I mitt jobb så träffar jag många vuxna med adhd. Ett väldigt stort spann av åldrar. Allt från 18 till 70 år. Jag funderar ofta på vad det är som förenar denna grupp eftersom alla så klart är helt unika och olika personer.
Men så snubblade jag över ett citat av Annika Brar, numera habiliteringsläkare vid Habilitering och Hälsa i Stockholm. Hon säger så här om vuxna med adhd:

”De flesta har haft det tufft sedan de var barn, struligt i skolan. De har presterat lägre än deras begåvning motsvarar, och hankat sig fram på olika jobb – ofta ganska lågavlönade – och perioder med arbetslöshet. De har lagrat på sig ångest och depression, och ibland missbruk. De har ofta bytt partner och har flera barn med olika mammor eller pappor. De har tyckt att livet varit jobbigt och inte flutit på som för andra, de har inte förstått varför det är så tungt för dem när det verkar så lätt för andra.”

 

Detta är så sant om hur livet ser ut för många vuxna med adhd som inte fått rätt hjälp i tid. Och jag tänker att det är det som är kärnan i denna grupp.

”De har inte förstått varför det är så tungt för dem när det verkar så lätt för andra.

Att ständigt prestera under sin förmåga. Att göra det krossar en persons självkänsla förr eller senare. Och jag tycker mig se hur en mosad självkänsla blir lätt till en snöbollseffekt av psykisk ohälsa.
Det är därför det dessutom är så glädjande att fler får hjälp redan som barn idag.

Citatet finns i denna artikel där du framförallt läsa om hur en utredning går till:

http://www.specialnest.se/landsting/vuxen-med-npf-sa-gar-en-utredning-till

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar